Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji, sa preko 60km uređenih staza za alpsko i nordijsko skijanje. Zbog povoljne klime  sa velikim brojem sunčanih dana i raznovrsnosti skijaških staza, pogodnih za skijaše svih kategorija, jedno je od omiljenih skijališta kod nas.

Kopaonik je 1981. godine proglašen za nacionalni park zbog svojih prirodnih vrednosti. Nacionalni park predstavlja, zakonom zaštićeni i tačno ograničen predeo koji se održava u prirodnom stanju. U njemu su zaštićeni životinjski i biljni svet, reljefi, erozivni, akumulacijski, glacijalni i drugi oblici prirodne retkosti.

Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh koji se uzdiže do 2017 metara nadmorske visine. Ime je dobio po našem čuvenom botaničaru Josifu Pančiću, koji je istraživao mnoge planine ali se najviše oduševljavao Kopaonikom o kojoj je  jednom prilikom rekao studentima: "Dopustite mi da se ovom prilikom poslužim lepom osobinom čovečijeg duha i da Vas odvedem u jedan prekrasni kraj Srbije u kome sam često i rado boravio, da mu proučim prirodu, u kome sam svaki put nalazio što god novo da vidim i imao čemu da se divim, koji nisam nikad ostavljao a da ne bi poželeo, da se još jednom tamo povrnem."

CENOVNIK I PROGRAM PUTOVANJA